dom mladih

Laginjina 15, Rijeka

KONTAKTI

Facebook - DOM MLADIH

PRIJAVA NA NEWSLETTER DOMA MLADIH

Facebook - DOM MLADIH

dvorac stara sušica

Karolinska 85, Ravna Gora

KONTAKTI

Programi

ŠKOLA U PRIRODI

Program Škole u prirodi traje od nedjelje do petka i uključuje 5 punih pansiona, te prijevoz autobusom iz Rijeke (za djecu Grada Rijeke).

PROGRAM RADA

ZADACI:

veselo druženje među vršnjacima i stvaranje prijateljstava
boravak u prirodi i upoznavanje svih njezinih ljepota
učenje orjentacije i snalaženja u prirodi
razvoj radnih navika djece
osamostaljivanje djece u obavljanju osnovnih higijenskih zadataka
osiguirati nezaboravan doživljaj boravka u dvorcu Stara Sušica

PRIRODA I DRUŠTVO:

upoznavanje obilježja Gorskog kotara, upoznavanje prošlosti i sadašnjosti mjesta Stara Sušica, orijentacija u prirodi pomoću kompasa i znakova u prirodi, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, planinarenje markiranim stazama u okolici dvorca, obilazak izvora, uzvisina i pitomih šuma Gorskog kotara, upoznavanje drvne industrije i šumarstva, osamostaljivanje djece pri izvršavanju radnih obveza

HRVATSKI JEZIK:

usmeno i pismeno izražavanje na razne teme (Doživljaj u dvorcu, Prvi put bez roditelja, Prva noć u Dvorcu, Doživljaj prirode…)

MATEMATIKA:

obrada gradiva predviđenog nastavnim planom

LIKOVNI ODGOJ:

crtanje i izrada kolaža na različite teme kao npr. Dvorac, Šuma, Zimzelene grančice i slično

TJELESNI ODGOJ:

šetanje prirodom, sportska natjecanja u nogometu, košarci i graničaru, igre s loptom i vijačama, zimske igre na snijegu

GLAZBENI ODGOJ:

pjevanje i ples, recitiranje prigodnih pjesama, pisanje pjesama nadahnutim boravkom u prirodi i dvorcu

Opis dnevnog rasporeda boravka te obveza učitelja i odgajatelja možete preuzeti OVDJE

IZLETI

Nudimo vam nekoliko zanimljivih mogućih destinacija zanimljivih za obilazak. Svi izleti uljučuju stručnog vodiča i ulaznice u cijeni. Izleti su sadržajni, edukativni, a posebna pažnja se pridaje ekologiji kao i upoznavanju sa šumskom florom i faunom Gorskog kotara.

1.ŽABLJE SELO LOKVE

Posjet Špilji Lokvarka, najvećoj uređenoj špilji u Hrvatskoj, te park šumi Golubinjak. Izlet uključuje šetnju do mini farme Lazac, te razgled domaćih i divljih životinja. Posjet muzeju žaba upotpunjuje doživljaj pitoresknog sela Lokve.

2. FUŽINE

Fužine su smještene 730 metara nad morem, okružene slikovitim planinama, tišinom stoljetnih šuma crnogorice i ljepotom svojih jezera. Izlet uključuje posjet špilji Vrelo, jednoj od najljepših na ovim područjima, koju zbog bogatstva stalaktita, stalagmita, špiljskog jezera i izuzetnih ljepota nazivaju «Postojna u malom».

3. DELNICE

Posjet etno kući Rački, zaštićenom spomeniku kulture, čija se starost procjenjuje na 300 godina i predstavlja staru graditeljsku baštinu Delnica. Izlet uključuje posjet skakaonici, te šetnju do izletišta Potok.

4. VRBOVSKO

Razgled zaštićenog krajolika Kamačnik, te posjet muzeju I. G. Kovačića. Nastavak posjeta manastiru Gomirje i Severin na Kupi. Izlet se završava posjetom kovačije Moravice i borvkom na predivnim Čogrljino jezeru.

5. CRNI LUG

Crni Lug na 726 metara nadmorske visine je tipično goransko selo smješteno u slikovitom krajoliku zelenih livada okruženih crnogoričnim šumama. Zimi je bijelo, a ljeti cvjetno ishodište za Nacionalni park Risnjak. Svojim okružjem i očuvanošću starih običaja govori o dodiru kontinenata i primorja Alpa i Dinarida.

6. SKRAD

Zeleni vir smatra se jednimod najuzbudljivijih dijelova Hrvatske koji obiluje živim bojama i prirodnim vodenim krasotama. Zeleni vir je spiljsko jezerce u kojem izvire potok Curak, a tik uz njega se nalazi veličanstveni slap.

Animatori će svaku večer u dvorcu učiniti posebnom, a tijekom dana djeca mogu boraviti na zraku baveći se raznim aktivnostima. Sportske igre, satovi likovnog ilči glazbenog, posjeti šumom ili izleti, samo su neke od mogućnosti organizacije aktivnog odmora djece za vrijeme borvaka u dvorcu.

VIKEND PROGRAM

Vikend program je skraćena Škola u prirodi i traje 3 dana. Boravak u dvorcu traje od petka do nedjelje i uključuje dva pansiona. Prijevoz iz Rijeke moguć je samo za djecu iz osnovnih škola grada Rijeke.
U vikend Programu su mogući svi popratni sadr?aji i izleti, kao i u programu Škola u prirodi. Djeci se nude izleti u Lokve, Fužine, Delnice, Vrbovsko, Crni Lug i Skrad.

ZIMOVANJE, PROLJETNI PRAZNICI, LJETOVANJE

Zimovanje, proljetni praznici i ljetovanje organiziraju se za škole, sportska društva… Trajanje programa i boravak u dvorcu je proizvoljan, po dogovoru.
Za vrijeme zimovanja, posjetiteljima je besplatno na raspolaganju obližnje skijalište s vučnicom. Dvorac svojim gostima nudi i veliki broj saonica za zimske radosti.
Za vrijeme boravka svim je grupama, po dogovoru, na raspolaganju animator koji osmišljava zabavne sadržaje i osigurava kretivno, aktivno provođenje vremena. Animator je zaslužan i za dobro raspoloženje tijekom cijelog dana, a posebno večeri kada organizira ples i glazbene događaje, proslave rođendane i karnevale.

Vrijedene kuharice dvorca brinu se o kvalitetno i pažljivo spremljenim obrocima u kojim prevladavaju goranski specijaliteti.
Djeca koja jednom provedu praznike u dvorcu, uvijek se njemu vraćaju.