NOVI RIFF – REZULTATI

Ideja projekta Novi Riff nastala je promišljanjem o pokretanju novog umjetničkog programa za mlade pri Domu mladih koji bi omogućio mladim talentima iz dramsko- scenskog područja razvoj vlastitog potencijala. Radna skupina za osmišljavanje novog programa Doma mladih odlučila je da bi se krenulo u realizaciju mjuzikla sa mladima za mlade, jer ta forma objedinjava plesno, glazbeno i scensko područje te je prilika za pojedince koji imaju potencijal u jednom ili više područja da se iskažu i dokažu. Rad na mjuziklu je kompleksan proces.

Projekt Novi Riff predstavlja prvu stepenicu ka ostvarenju tog cilja. Projektnim aktivnostima postavili su se preduvjeti za pokretanje neformalnog umjetničkog programa Doma mladih “Rock mjuzikl“ . Kroz projekt osim što je izrađen dramski tekst koji potpisuje Davor Mandić, provedeno je istraživanje o glazbenom ukusu, vrijednostima i stavovima mladih Riječana u dobi od 13. do 17.g. Isto tako osmišljeno je 5 istraživačkih radionica mladih čiji je cilj bio uspostava strukturiranog dijaloga s mladima o osobnom glazbenom identitetu.

ISTRAŽIVANJE O GLAZBENOM UKUSU, VRIJEDNOSTIMA I STAVOVIMA MLADIH RIJEČANA U DOBI OD 13. DO 17.G.
Kao dio projekta „Novi Riff“ provedeno je znanstveno istraživanje čija je svrha prikupljanje podataka o iskustvu i znanju djece i mladih s područja Rijeke o riječkom rocku, kao i podataka o njihovim navikama slušanja, percepcije glazbe i izvedbenih umjetnosti te kulturnom kontekstu njih ili njihovih obitelji. Ciljana skupina bila su djeca i mladi, učenici 7. i 8. razreda osnovnih i 1. i 2. razreda srednjih škola, a istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 469 ispitanika u razdoblju od veljače do travnja 2022. godine. Rezultati istraživanja potvrdili su osnovne pretpostavke projekta i dali neprocjenjive informacije pomoću kojih je moguće na prikladan način oblikovati daljnje aktivnosti projekta. Zaključeno je da ispitanici glazbu slušaju redovito, najviše između 1 i 5 sati dnevno i to putem dostupnih mrežnih platformi. Većina ispitanika ne bavi se aktivno glazbom, ne potječe iz obitelji/kućanstava u kojima se redovito konzumiraju glazbeni i kulturni sadržaji, a nisu niti zainteresirani baviti se aktivnostima koje uključuju glazbu. Dokazano je da postoji značajan kulturni transfer s roditelja na djecu u smislu navika slušanja ili afiniteta prema određenoj vrsti glazbe među kojima su najviše zastupljeni pop, rock i cajke, najviše na hrvatskom jeziku i to zato što ispitanicima takva glazba odgovara i u skladu je s njihovim karakterom. Ispitanici slabije poznaju koncept buntovništva putem slušanja glazbe, nemaju jasan stav prema društvenim zbivanjima. Kao najveću glazbenu ostavštinu Rijeke prepoznaju baštinu skladatelja Ivana pl. Zajca. U kontekstu riječkog rocka velika većina ne bi mogla nabrojati barem pet izvođača ili skladbi, izjavljuju da riječki rock slabo ili uopće ne poznaju, ali i da ne misle da Rijeka i dalje može nositi titulu grada rocka. Prema glazbenim aktivnostima i projektima/programima koji uključuju glazbene i izvedbene umjetnosti imaju pretežno negativan stav i ne bi se, u većini, željeli uključiti u takve aktivnosti.

ISTRAŽIVAČKE RADIONICE MLADIH O OSOBNOM GLAZBENOM IDENTITETU
Istraživačke radionice projekta Novi Riff održale su se u pet sesija u periodu od ožujka do svibnja 2022. Cilj radionica bio je upoznati se s kulturom tinejdžera, njihovim kulturnim navikama, glazbom koju konzumiraju, ali i istražiti koliko dobro poznaju lokalnu rock scenu, njezinu povijest i značaj za razvoj kulture u Rijeci. Također cilj je bio istražiti među ciljanom skupinom i njihove preference kakav bi mjuzikl voljeli gledati obzirom da su se radionice održavale kao dio pripremnih radnji za budući glazbeno-scenski projekt. Radionice su se odražavale s dvije grupe polaznika u dobi od 13 do 17 godina. Podatke dobivene na radionicama razmijenjeni su s autorskim timom mjuzikla, te će informacije skupljene na radionicama i povratne reakcije na predloženi sinopsis mjuzikla uvelike pomoći autorima u daljnjoj kreaciji projekta.

Više o istraživačkim radionicama možete saznati na poveznici.

Projekt financijski podržava Poslovni klub PartneRI.