YOUTH@WORK: YOUTH WORK AS A SUPPORTER OF ENTREPRENEURIAL THINKING – STUDY VISIT AND PARTNERSHIP BUILDING ACTIVITY

Ovaj studijski posjet i aktivnost izgradnje partnerstva na kojem je sudjelovala naša voditeljica projekta održan je u gradu Jyväskylä u Finskoj od 12.-16.6.2023. Aktivnosti posjeta bile su usmjerene na to kako rad s mladima može podržati poduzetničke vještine i poduzetničko razmišljanje mladih. Fokus je bio na metodama i modelima rada koji se uglavnom koriste s maloljetnim osobama.

Prvi cilj studijskog posjeta bilo je upoznavanje dobrih praksi o tome kako podržati poduzetničke vještine mladih ljudi. Dobili smo opće razumijevanje o tome kako se mlade podržava u poduzetničkom razmišljanju, pa čak i kako mlada osoba može sama postati poduzetnik kroz posjete nevladinim organizacijama kao što su 4H, Poduzetnička kuća mladih Innola, Young Achievement, Nuori Yrittäjyys i Yrityskylä itd.

Drugi element studijskog posjeta je međusobno dijeljenje iskustava i metoda rada kroz organiziranje takozvanog „tool marketa“ u kojem su svi sudionici imali priliku podijeliti svoje materijale, priručnike i ispričati o radu svoje organizacije. Drugi važan cilj bio je potaknuti sudionike na stvaranje i izgradnju partnerstava i naučiti kako se mogu koristiti europski programi za mlade. Cilj je bio i prepoznati potencijalne alate iz europskih programa za mlade (Erasmus+ i European Solidarity Corps) te pronaći odgovarajuće partnere među sudionicima za buduće projekte.