TCA „POWER OF NON FORMAL EDUCATION“

Naša stručna suradnica za projekte Iva Marčelja sudjelovala je na aktivnosti osposobljavanja i suradnje od 24 do 29. svibnja 2022. u Bonnu, Njemačka pod nazivom „Power of Non Formal Education“.

Aktivnost „Power of Non Formal Education“ edukacija je koja za osnovni cilj ima osnažiti youtworkere u primjeni neformalnih principa i metoda rada s mladima kako bi se poboljšao utjecaj neformalnog obrazovanja. Kako bi se zadani cilj postigao, aktivnost je počela i prije samog susreta uživo u Bonnu. Voditelji Simona, Denis i Yo pripremali su tjedne newslettere u kojima su kroz kratke tekstove polako sudionike uvodili u teme kojima će se dublje baviti na edukaciji. Isto tako svaki sudionik imao je priliku poslati svoju kratku prezentaciju o svom radu s mladima, svojem iskustvu u neformalnom obrazovanju. Početak edukacije u živo u Bonnu, prema riječima naše stručne suradnice, krenuo je snažno, zabavno i od samog početka pozivao je na dublje reflektiranje i analizu postojećeg znanja o edukaciji općenito i osvještavanju utjecaja koji edukatori/učitelji/youtworkeri imaju. 4 i pol dana, koliko je ukupno trajala Aktivnost, kroz niz kreativnih i praktičnih vježbi, simulacija i igara sudionici su imali priliku istraživati analizirati ulogu i percepciju neformalnog obrazovanja u različitim zemljama EU kao i značenje, uloge i dodirne točke formalnog, neformalnog i informalnog učenja. Ukratko, otkrivali su općenito snagu edukacije usvajajući nove pedagoške metode i principe. Naglasak je stavljen i na promišljanje o načinima poticanja pravog aktivnog sudjelovanja mladih kao protuteža postojećem konzumerističkom pristupu. Na kraju svakog dana posebno vrijeme posvetilo se je samoprocjeni i samoreflekciji koristeći različite pedagoške alate (Blobs, dnevnik učenja, skala emocija i sl). Nakon treninga uživo, Aktivnost se nastavlja još narednih 8 tjedana gdje su voditelji / mentori na raspolaganju svim sudionicima za pitanja, savjete vezane uz realizaciju vlastitog akcijskog plana koji je svaki sudionik izradio kako bi u svojoj zajednici napravio male, ali značajne promjene.

Na Aktivnosti sudjelovalo je ukupno 22 osobe iz Belgije, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugala, Španjolske, Švedske i Hrvatske.