SAMOSTALNI PROJEKTI POLAZNIKA EDUKATIVNIH AKTIVNOSTI DOMA MLADIH- REZULTATI

Dom mladih je krajem 2019. g. proveo prvi natječaj za samostalne projekte edukativnih aktivnosti u sklopu projekta KANDELA čiji je osnovni cilj bio omogućiti darovitoj djeci istraživanje i razvijanje svojih potencijala. Vrijednost projekta prepoznala je Primorsko- goranska županija koja je financijski podržala realizaciju projekta.

Polaznici Doma mladih mogli su se na natječaj prijaviti samostalno ili u timu do 10 članova. Za prijavu, kandidati su morali ispuniti jednostavan obrazac u kojem su opisali svoju osnovnu ideju, kako planiraju sprovesti ideju u djelo, predložiti mentora koji će biti zadužen za nadzor nad realizacijom te predložiti okvirni budžet. Svaki projekt imao je na raspolaganju 1.000,00kn za nabavu materijala potrebnog za realizaciju projekta.

Nakon provedenog natječaja odabrana su dva projekta. Jedan projekt pod nazivom AgaRI, projekt je polaznika Znanstvenog laboratorija koji su htjeli zaviriti u svijet bakterija. Drugi projekt je osmislio polaznik Astronomije koji je imao ideju instalacije modela Sunčevog sustava u parku Doma mladih.

Iako je situacija s epidemijom korona virusa uvelike utjecala na realizaciju projekata, nije ih u potpunosti zaustavila. Ponosni smo na naše polaznike i mentore koji su unatoč izazovnim vremenima ostali motivirani, kreativni u pronalaženju novih pristupa i rješenja u realizaciji te što su priveli zamišljene projekte do kraja.

PROJEKT AGARI
Tim: Nika Čosić, Vito Šajn, Maksim Kiselev, Dino Bećar, Adriano Ferletta, Dominik Marović
Mentorica: Sarah Visentin
Projekt AGARI imao je dva cilja. Prvi je bio uhodati metode za uzgoj i identifikaciju bakterija te pokušati identificirati neke od bakterija koje žive oko nas, a drugi je bio upoznati se načinom rada u laboratoriju. Više o načinu rada, metodologiji i rezultatima možete pročitati u nastavku.

SUNČEV SUSTAV U NAŠEM DVORIŠTU
Polaznik: Vedran Rošer
Mentor: Zvonko Miškić
Osnova ideja projekta bila je izrada modela Sunčevog sustava u omjeru s obzirom na međusobnu veličinu planeta i drugih objekata te u omjeru na njihovu udaljenost od Sunca. U prvoj fazi realizacije razrađivala se je ideja načina izrade modela (odabir materijala, načina postavljanja i sl). Najveći izazov predstavljalo je izbor materijala koji će biti dugotrajan i na koje će vanjski vremenski uvjeti minimalno utjecati. S obzirom da se je odabrao pleksiglas kao osnovni materijal bilo je potrebno taj materijal izrezati precizno i u točno određenim veličinama. Ovim putem zahvaljujemo Nacionalnom centru tehničke kulture iz Kraljevice i njihovom Zvonimiru Lapovu- Padovanu na velikoj pomoći pri realizaciji. Vedran je pokazao veliki slikarski talent napravivši akvarele planeta i Sunca. Na temelju njegovih akvarela printane su naljepnice koje su se zatim lijepile na pleksiglas. U slijedećoj fazi pripremljena je podloga zida na koji su se zatim postavili modeli planeta i Sunca kako je i zamišljeno. Pored svakog planeta nalazi se QR kod putem kojeg se mogu doznati osnovne informacije o objektu.