RINOVATORI: KREATIVNI PROGRAM ZA MLADE PODUZETNIKE I INOVATORE – UPISI U TIJEKU

Jeste li znali da su poduzetničke kompetencije jedne od 8 ključnih kompetencija za 21. stoljeće, koje pojedinac treba za osobno ispunjenje i razvoj, zapošljivost, socijalnu uključenost i aktivno građanstvo?!

Bok uz bok, uz jezične kompetencije, kompetencije pismenosti, učenja, kulturne svijesti i izražavanja, STEM, digitalne i građanske kompetencije, stoje i – poduzetničke kompetencije.

Što to znači biti poduzetan?

Poduzetnost je vrijednost koja predstavlja aktiviranje osobnih potencijala na KREATIVAN, KONSTRUKTIVAN, ODGOVORAN i INOVATIVAN način u svrhu prilagodbe promjenjivim okolnostima u različitim područjima života te u različitim društvenim ulogama.

Ukratko, poduzetnost predstavlja sposobnost pojedinca da PRETVARA IDEJE u DJELA.

Par riječi o kreativnom programu RInovatoRI!

Kreativni program za mlade poduzetnike i inovatore RInovatoRI je izvanškolski edukativni program za razvoj poduzetničkih vještina i kompetencija mladih, a namijenjen je učenicima 6, 7. i 8. razreda riječkih osnovnih škola.

Program je iniciran i osmišljen od strane Grada Rijeke – Odjela za poduzetništvo, a provodi se u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih u tri programska pravca: (1) REDOVNI PROGRAM (cjelogodišnje tjedne radionice), (2) VIKEND ŠKOLA PODUZETNIŠTVA i (3) SUMMER RINOVATION LAB (ljetna škola poduzetništva). Do danas je u programu sudjelovalo preko 560 djece u sva tri programska pravca.

Kroz program polaznici stječu znanja iz širokog spektra područja vezanih uz poduzetništvo, a posebni fokus je na kreativnom pristupu u rješavanju problema, stvarnim poduzetničkim iskustvima iz okruženja, suvremenim alatima, tehnologijama i inovacijama u poslovnom svijetu te na razvoju vlastitih poduzetničkih ideja.

Kreću upisi u redovni program RINOVATORA u novoj školskoj godini!!!

Program Rinovatori upisuje novu generaciju polaznika redovnog programa koji će započeti 4. listopada 2021., a održavat će se jednom tjedno po dva školska sata, ČETVRTKOM od 18.30h do 20.00h, prema aktualnim epidemiološkim mjerama.

Kao i svake godine, tako i u ovoj radioničkoj godini, polaznici redovnog programa RInovatoRI će:

  • stjecati osnovna znanja o svijetu poduzetništva i marketingu
  • učiti poslovno komunicirati i prezentirati
  • upoznati se sa radom uspješnih lokalnih poduzeća kroz organizirane posjete
  • dobivati zadatak/problem od strane poduzeća i predlagati rješenja te ih sami predstavljat predstavnicima poduzeća
  • ići na tematske izlete u bliže ili dalje destinacije
  • „udomljavati“ stručne goste
  • posjećivati zanimljiva predavanja i tribine vezane za poduzetništvo, razvoj i inovacije
  • osmišljavati vlastitu poslovnu ideju i razvijaju svoj ‘startup’ projekt

Dio programa bit će posvećen 3D tehnologiji. RInovatoRI će sudjelovati na 3D printeraj radionici u Dječjoj kući, a potom će posjetiti Proizvodni park Torpedo, koji je opremljen suvremenom 3D opremom za modeliranje, skeniranje i printanje.

Cijena programa je 100,00 mjesečno po polazniku (50,00kn u slučaju prelaska na online način rada). Prijaviti se mogu učenici/e šestog, sedmog i osmog razreda riječkih osnovnih škola.

Za prijavu u novu radioničku godinu potrebno je ispuniti ONLINE prijavnicu najkasnije do 01. listopada 2021.

Malo o povijesti programa!

Program za razvoj poduzetničkih kompetencija pokrenut je od strane Grada Rijeke 2008. godine pod nazivom Kreativno-edukativna škola (KEŠ), a 2018. godine koncepcijski je osvježen i preimenovan u RInovatoRI. Veća orijentiranost na terenska iskustva, rješavanje stvarnih problema riječkih poduzeća te razvoj vlastite startup ideje temeljne su promjene koje su unijele novu dinamiku u program.

A sada malo hvalibabe!

Vikend školi poduzetništva 2018., pod nazivom ‘Pametni gradovi i umjetna inteligencija’ dodijeljena je povelja za NAJ-akciju na državnoj razini, u sklopu akcije ‘Gradovi i općine prijatelji djece’. Program RInovatoRI nacionalni je dobitnik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. u kategoriji ‘Promicanje poduzetničkog duha’. Program je 2021. uvršten u internacionalnu bazu dobrih praksi na razini programa Interreg Europe.

Više o programu RInovatoRI pronađite na linku i/ili na službenoj Facebook stranici programa.

Program je pokrenut i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za poduzetništvo.