PROJEKT UčinITi ! – Do IT!

U sklopu naše ustanove, projekt “UčinITi! – Do IT!” predstavlja inicijativu usmjerenu na podršku talentiranoj djeci s posebnim interesom i darovitošću u području tehničke kulture. Glavni cilj projekta je omogućiti im istraživanje i razvijanje svojih potencijala putem nadogradnje redovnog programa informatike u Domu mladih, prilagođavajući ga njihovim potrebama i interesima. Projekt je sufinanciran kroz Javni poziv za sufinanciranje programa/projekata javnih potreba u tehničkoj kulturi u 2023. godini Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.

Specifični ciljevi ovog projekta uključuju:

  • Kontinuirano obogaćivanje redovnog programa informatike u Domu mladih, prilagođavajući ga interesima polaznika.
  • Razvijanje algoritamskog načina razmišljanja kroz radionice napredne razine programiranja.
  • Poticanje i motiviranje djece za sudjelovanje na informatičkim natjecanjima kao što su Hrvatska LOGO liga i Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici.
  • Razvijanje zdravog natjecateljskog duha te obilježavanje međunarodnih dana važnih za tehničku kulturu, posebice informatiku.

Ostvareni rezultati projekta obuhvaćaju:

  • Nabavu vrijednih poklona za sudionike na natjecanjima poput USB stickova, bežičnih slušalica, tipkovnica, miševa i USB zvučnika.
  • Održavanje 10 radionica vođenih od strane vanjskog stručnjaka Andreja Čizmarevića na kojima su se tematski obrađivane različite teme uključujući računalne algoritme te napredne tehnike programiranja i razvoja igara.
  • Aktivno sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna programiranja, gdje su mladi programeri imali priliku čuti zanimljivo predavanje medicinskog fizičara Kristijana Stojšića o primjeni programiranja u medicinskoj fizici.
  • Izvanredni rezultati na školskim i državnim natjecanjima iz informatike: sudjelovanje, kvalifikacije i osvajanje visokih pozicija na županijskim i državnim razinama, uz pozive na nacionalna natjecanja poput Hrvatske Logo olimpijade.

Ovi rezultati potvrđuju angažman i napredak naših polaznika te ih svrstavaju među najuspješnije učenike u području informatike. Naša ustanova s ponosom podržava razvoj tehničke kulture među mladima i nastavit će s inovativnim programima usmjerenim na poticanje njihovih interesa i talenata.