POLAZNICI REDOVNOG PROGRAMA RINOVATORI SUDJELOVALI NA RADIONICI 3D RINOVATORI

Radionica 3D RInovatoRI održala se je 13. travnja 2022. g. u sklopu provedbe aktivnosti Lokalnog akcijskog plana Grada Rijeke razvijenog u okviru EU projekta Interreg DTP RESTART_4Danube. Aktivnost se je uvrstila u dio redovnog programa RInovatoRI, programa Grada Rijeke za razvoj poduzetničkih kompetencija djece i mladih.

Osnovni cilj Radionice 3D RInovatoRI bio je pružiti specijaliziranu edukaciju za djecu od 11 do 14 godina iz područja 3D tehnologija, mogućnostima njezine primjene te informiranje o konceptu i funkciji poduzetničkog inkubatora i proizvodnog parka. Ukupno 27 djece od 11 do 14 godina, podijeljenih u dvije skupine, sudjelovalo je u radionici 3D printa u Dječjoj kući i u interaktivnom posjetu Proizvodnom parku Torpedo. Obje lokacije predstavljaju obnovljenu industrijsku infrastrukturu, koja svoju novu svrhu, funkcionalnost i održivost realizira upravo putem ovakvih programa.

Radionica 3D printa u Dječjoj kući trajala je dva školska sata pod vodstvom Anite Pešut, knjižničarke i vanjske suradnice Gradske knjižnice Rijeka. Na radionici polaznici su se upoznali s osnovama 3D modeliranja i printanja na 3D printerima primjerenim za edukativne / školske programe. U praktičnom djelu radionice polaznici su pripremali predmet za 3D printanje u upravljačkom programu Prusa Slicer.

Interaktivni posjet Proizvodnom parku Torpedo trajao je dva školska sata pod vodstvom Daria Zorića, direktora Razvojne agencije Porin. Posjet je uključivao predavanje u kojem su se pojmovi kao što su proizvodni park, poduzetnički inkubator približili polaznicima. Nakon predavanja uslijedilo je razgledavanje Proizvodnog parka Torpedo i suvremene opreme iz područja aditivnih tehnologija.

S obzirom na sve pogodnosti koje pruža Radionica 3D RInovatoRI, Grad Rijeka je odlučio da ova radionica, nakon početnog testiranja u okviru RESTART_4Dunavskog projekta LAP, postane stalni i sastavni dio obrazovnog programa RInovatoRI. Svake godine će svi sudionici (djeca od 11-14 godina) iz programa RInovatoRI imati organiziranu 3D sesiju koja će uključivati ​​osnovnu edukaciju o 3D tehnologiji i posjet Proizvodnom parku Torpedo.