RADIONICE U SKLOPU PROGRAMA OBILJEŽAVANJA TJEDNA DAROVITIH

Od 21. do 25. ožujka 2022. Dom mladih sudjeluje u programu obilježavanja (tje)DAN za DAR(ovitost) koji organizira udruga Centar za poticanje darovitosti Rijeka u suradnji s Gradom Rijeka, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo, Društvom roditelja darovite djece Lodur, i, po prvi puta ove godine, Primorsko-goranskom županijom, Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje.

Cjelokupan program pogledajte ovdje

RADIONICE ZA DJECU:

RADIONICA DRUŠTVENIH IGARA – RI ROUTE (5.-8.r OŠ) (RADIONICA JE OTKAZANA)

Ri Route je edukativno – strateška igra namijenjena svima koji žele upoznati grad Rijeku. Prvu verziju igre osmislili su polaznici Vikend škole poduzetništva 2019., učenici viših razreda osnovne škole. Igra je dorađena i izrađena u sklopu projekta „Razvoj kulture igranja društvenih igara GAME HUB“.

TERMIN: Ponedjeljak, 21.03.2022., 18.00 – 19.00
VODITELJICE: Josipa Andrušić i Dijana Malinić Mihelić

3D PRINTERAJ (5.-8.r OŠ) (POPUNJENO)

Crtanje pomoću CAD alata, printanje na 3D printeru. Osmisli, nacrtaj, izradi!

TERMIN: Srijeda, 23.03.2022., 16.45 – 18.15h
VODITELJ: Marino Čikeš

MODELARI (3. -5.r OŠ) (POPUNJENO)

Piljenje, brušenje, slaganje, lijepljenje. Isprljaj ručice i stvori nešto novo i upotrebljivo!

TERMIN: Četvrtak, 24.03.2022., 16.30 – 18.00h
VODITELJICA: Lorena Kovač

Radionice su besplatne i održat će se uživo, u Domu mladih (Laginjina 15, Rijeka) prema trenutno važećim epidemiološkim mjerama. Prijave počinju u utorak, 15. ožujka 2022.,a za prijavu je potrebno:

  • Ispuniti ONLINE PRIJAVNICU najkasnije do 18. ožujka 2022.
  • Ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti
  • Potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom ([email protected]) ili poštom u Dom mladih (Laginjina 15, Rijeka).

RADIONICE ZA UČITELJE I STRUČNE SURADNIKE

SMART GAMES

Na radionici sudionici će imati priliku upoznati se sa igrama koje se mogu koristiti u radu sa potencijalno darovitim učenicima. Prije svega riječ je o igrama koje razvijaju nekoliko kognitivnih vještina- logičko razmišljanje, rješavanje problema, planiranje i/ili koncentraciju. Zabavit ćemo se i uz pokoju suradničku igru, energizer ili neku drugu timsku igru.

TERMINI:

  • Utorak, 22.03 2022., 17.00h – 18.30h, OŠ Gornja Vežica (zatvorenog tipa)
  • Ponedjeljak, 21.3. 2022.,17.00- 18.30, Dom mladih (otvorenog tipa, potrebna prijava)

VODITELJICA: Iva Marčelja, stručna suradnica za projekte

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Broj mjesta je ograničen. Prijave za sudjelovanje počinju 15. ožujka 2022.g., a za prijavu je potrebno ispuniti ONLINE PRIJAVNICU najkasnije do 18. ožujka 2022.

CIKLUS ONLINE PREDAVANJA „ŠTO ČINITI DA DAR NE POSTANE DAR-MAR!?“

U sklopu programa (Tje)DAN za DARovitost Grad Rijeka u suradnji s Domom mladih organizira niz predavanja iz područja rada s potencijalno darovitom djecom. Predavači su odgojno- obrazovni djelatnici riječkih osnovnih škola koji su završili „Edukaciju učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima“ u organizaciji International Centre for Innovation in Education (ICIE) i Grada Rijeke.

Predavanja su prvenstveno namijenjena učiteljima i drugim pedagoškim djelatnicima, ali i roditeljima i svim drugim zainteresiranim osobama koje interesira područje odgoja i obrazovanja potencijalno darovite djece.

ISTRAŽIVAČKO UČENJE

Suvremeno društvo zahtjeva nove vještine, znanja i nove načine učenja kako bi učenici stekli sposobnost i kompetencije obrade informacija i rješavanje problema. Učenicima trebaju škole u kojima mogu naučiti kako se povezati, surađivati, stvarati i produktivno pridonositi zajednici u kojoj žive. Upravo istraživačko učenje školu pretvara u suradničku istraživačku zajednicu, a učenika potiče da uče više i stvaraju jedinstvene načine za dijeljenje naučenog. Kroz predavanje učitelji će se moći upoznati s istraživačkim učenjem te kako ga primijeniti u svakodnevnoj nastavi.

TERMIN: Ponedjeljak, 21.03.2022., 17.00-18.00h
NAMIJENJENO: učiteljima
PREDAVAČ: Nataša Mesaroš Grgurić, učiteljica razredne nastave OŠ Centar, izvrsni savjetnik

POTENCIJALNO DAROVITI I OSVRT NA RAD U OŠ ZAMET

Predavanje o darovitosti (karakteristike, mitovi, neujednačeni razvoj, perfekcionizam) i prikaz rada male grupe potencijalno darovitih učenika (2.-4. razred) uz primjere provedenih radionica (pokusi, umjetničke radionice, rješavanje problemskih zadataka,…).

TERMIN: Utorak, 22.03.2022., 18.00-19.00h
NAMIJENJENO: učiteljima i odgajateljima
PREDAVAČ: Sanda Šoić, socijalna pedagoginja OŠ Zamet

ONLINE PREDSTAVLJANJE PROGRAMA VIKEND ŠKOLE PODUZETNIŠTVA 2022.- TOP RI TOURE

Grad Rijeka – OGU za poduzetništvo u suradnji s Domom mladih već niz godina zajedničkim snagama podupiru razvoj edukativnog programa kojim se utječe na razvoj poduzetničkih kompetencija djece kroz kreativni program RInovatoRI. Jedan od ukupno tri programska pravca je Vikend škola poduzetništva koja će se ove godine baviti inovativnim načinima prikazivanja grada Rijeke kao atraktivne turističke destinacije. Polaznici će se upoznati s pojmovima kao što su gejmifikacija, storiteling, event menadžment. Kako smo točno zamislili našu ovogodišnju Vikend školu, koja će se održati za vrijeme proljetnih praznika u travnju u Dječjoj kući, doznajte na našoj prezentaciji. Dobrodošli su svi zainteresirani roditelji, učitelji i stručni suradnici.

TERMIN: Srijeda, 23.03 2022., 18.00h – 19.00h
NAMIJENJENO: učitelji, stručni suradnici, roditelji
PREDAVAČ: Iva Marčelja, stručna suradnica za projekte

DAROVITOST U PRVOM RAZREDU

Primjeri dobre prakse – kako potaknuti prvašiće na različite načine promišljanja, komunikacije i izražavanja. Učitelj u prvom razredu tek upoznaje djecu. Ipak, različitim stimulacijama može potaknuti razmišljanje i promijeniti način promatranja problema. Odabrani dio primjera dobre prakse može se u varijacijama primijeniti i na ostale razrede ali je bitno započeti mijenjati način razmišljanja čim prije. Na taj ćemo način tijekom četiri godine razredne nastave oblikovati učenike čija će darovitost učinkovitije doći do izražaja. Ukoliko se i roditelj posveti djetetu sa sličnim igrama, ukoliko i odgajateljice u vrtiću koriste slične načine poticanja razmišljanja – učinak će biti brži i konkretniji.

TERMIN: Četvrtak, 24.03.2022., 17.00-18.00h
NAMIJENJENO: učiteljima, odgajateljima, roditeljima
PREDAVAČ: Melita Adany, učiteljica razredne nastave OŠ SE San Nicolo

POTENCIJALNO DAROVITI UČENICI U NOVIM KURIKULUMIMA (ZAKONSKI OKVIR ODGOJA I OBRAZOVANJA DAROVITIH UČENIKA U RH)

Interaktivno predavanje istražuje predviđene modele rada sa darovitim učenicima kroz postojeću zakonsku i stručnu perspektivu (okvir za poticanje iskustva učenja i vrednovanje postignuća darovitih učenika, predmetne i među predmetne kurikulume, smjernice za rad s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, te komparativnu analizu s zakonskim okvirima drugih država koje uspješno implementiraju edukaciju potencijalno darovitih u svoje formalne školske sustave). Predavanje ukazuje na postojeći zakonski okvir te poziva na raspravu o mogućnostima i preprekama u obrazovanju darovitih unutar zadanog okvira te identifikaciju prilika za izmjene na formalno-pravnom planu kako bi se omogućio kvalitetniji rad s potencijalno darovitim učenicima.

TERMIN: Petak, 25.03.2021., 18.00-19.00h
NAMIJENJENO: za sve zainteresirane
PREDAVAČ: Aleksandra Smolić, stručni suradnik pedagog, savjetnik, OŠ Srdoči

Sudjelovanje na predavanjima i prezentacijama je besplatno. Prijave za svako pojedino predavanje počinju 15. ožujka 2022.g. i moguće je prijaviti se najkasnije četiri sata prije početka svakog predavanja. Za prijavu je potrebno ispuniti ONLINE PRIJAVNICU.

Predavanja će se održavati online putem Teams platforme.