RADIONICE U SKLOPU PROGRAMA OBILJEŽAVANJA TJEDNA DAROVITIH

OD 22. DO 26. OŽUJKA 2021. DOM MLADIH SUDJELUJE U PROGRAMU OBILJEŽAVANJA (TJE)DAN ZA DAROVITOST U ORGANIZACIJI CENTRA ZA POTICANJE DAROVITOSTI IZ RIJEKE

RADIONICE:

RADIONICA DRUŠTVENIH IGARA – DUNGEONS AND DRAGONS (od 13 god.) (POPUNJENO)

Popularna D&D društvena igra uloga, koja se igra na temelju kooperativnog stvaranja priče uz elemente improvizacije i umjetničkog izražavanja. Zaronite u fantastični svijet D&D pustolovina!

TERMIN: Utorak, 23.03.2021., 17.00- 20.00
VODITELJ: Zrinko Baričević

RADIONICA DRUŠTVENIH IGARA – RI ROUTE (od 11. god.)

Ri Route je edukativno – strateška igra namijenjena svima koji žele upoznati grad Rijeku. Prvu verziju igre osmislili su polaznici Vikend škole poduzetništva 2019., učenici viših razreda osnovne škole. Igra je dorađena i izrađena u sklopu projekta „Razvoj kulture igranja društvenih igara GAME HUB“.

TERMIN: Petak, 26.03.2021., 18.00 – 19.30
VODITELJICE: Josipa Andrušić i Dijana Malinić Mihelić

Radionice su besplatne i održat će se uživo prema trenutno važećim epidemiološkim mjerama, a za prijavu je potrebno:

  • Ispuniti ONLINE PRIJAVNICU najkasnije do 22. ožujka 2021.
  • Ispuniti i potpisati obrazac suglasnosti
  • Potpisanu suglasnost dostaviti osobno, skenirano e-mailom ([email protected]) ili poštom u Dom mladih (Laginjina 15, Rijeka).

PREZENTACIJE:

ONLINE PREDSTAVLJANJE DRUŠTVENE IGRE RI ROUTE

U sklopu projekta „Razvoj kulture igranja društvenih igara GAME HUB“ izrađena je inovativna društvena igra čiji su prvi prototip osmislili i izradili polaznici Vikend škole poduzetništva 2019. Ri Route je edukativno- strateška igra namijenjena svima koji žele upoznati grad Rijeku. Na predstavljanju prikazat će se proces stvaranja igre te prezentirati konačna verzija. Predstavljanje će se održati putem Zoom aplikacije.

TERMIN: Utorak, 23.03 2021., 17.45h – 18.45h
VODITELJICA: Iva Marčelja

Sudjelovanje na prezentaciji je besplatno. Prijave za sudjelovanje počinju 16. ožujka 2021. g., a za prijavu je potrebno ispuniti ONLINE PRIJAVNICU najkasnije do 22.ožujka 2021.

CIKLUS PREDAVANJA „ŠTO UČINITI DA DAR NE POSTANE DAR-MAR!?“

U sklopu programa (Tje)DAN za DARovitost Grad Rijeka u suradnji s Domom mladih organizira niz predavanja iz područja rada s potencijalno darovitom djecom. Predavači su odgojno- obrazovni djelatnici riječkih osnovnih škola koji su završili „Edukaciju učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima“ u organizaciji International Centre for Innovation in Education (ICIE) i Grada Rijeke.

Predavanja su prvenstveno namijenjena učiteljima i drugim pedagoškim djelatnicima, ali i roditeljima i svim drugim zainteresiranim osobama koje interesira područje odgoja i obrazovanja potencijalno darovite djece.

MENTORSTVO KAO POTPORA U RAZVOJU POTENCIJALNO DAROVITIH UČENIKA

Mentorstvo je razvojno partnerstvo kroz koje jedna osoba (mentor, ili više njih) dijeli znanje, vještine, informacije ili perspektive kako bi se potaknuo profesionalni i/ili osobni rast kod mentoriranog. Kao tehnika višestruko je primjenjiva upravo u radu s potencijalno darovitim učenicima. Kako možemo iskoristiti benefite ove jednostavne a opet vrlo učinkovite metode u radu sa darovitom djecom saznajte u interaktivnom predavanju…

TERMIN: Utorak, 23.03.2021., 19.00-19.40
PREDAVAČ: Aleksandra Smolić, pedagog mentor, OŠ Srdoči

OSMIŠLJAVANJE, RAZVIJANJE I PROVEDBA PROGRAMA ZA DAROVITE

Kroz prezentaciju dat će se kratki pregled za koga, zašto i kako osmišljavati, razvijati i provoditi programe za darovite s prikazom primjera dobre prakse grada Rijeke. U sklopu prezentacije predstavit će se i pilot projekt „Igram se, istražujem, spoznajem- program poticanja darovitosti osnovnoškolaca Grada Rijeke“.

TERMIN: Srijeda, 24.03.2021., 18.00-19.00
PREDAVAČI: Iva Marčelja, stručna suradnica za projekte, Dom mladih
Nataša Mesaroš Grgurić, učiteljica razredne nastave, OŠ Centar

KAKO POTAKNUTI POTENCIJALNO DAROVITO DIJETE “GLEDATI STVARI IZ DRUGOG KUTA”?

Učitelji će dobiti uvid u moguće postupke, vježbe i aktivnosti kojima će djeca stvari gledati i iz drugačijeg “kuta”. Potencijalno darovitoj djeci ponekad je potreban mali poticaj da se desi “klik” u njihovom gledanju na stvari oko sebe, te da iz njih izvuče ono najbolje.

TERMIN: Četvrtak, 25.03.2021., 17.00-17.45
PREDAVAČ: Melita Adany, učiteljica razredne nastave, OŠ-SE San Nicolo

KAKO BITI RODITELJ POTENCIJALNO DAROVITOG DJETETA?

Cilj nam je predstaviti višestruku ulogu roditelja u razvoju potencijalno darovite djece. Pomoći roditelju da prepozna izazovne situacije u kojima se svakodnevno nalazi i koji su načini pružanja pomoći i podrške djetetu u ostvarivanju potencijala, postizanju zadovoljstva i mogućnosti doprinosa zajednici. Ova tema prvenstveno je namijenjena roditeljima potencijalno darovite djece. Međutim, korist može pronaći svaki roditelj, učitelj, svatko tko ima priliku provoditi vrijeme s djecom.

TERMIN: Petak, 26.03.2021., 17.00-17.45
PREDAVAČI: Suzana Stipić Kačić, učitelj razredne nastave, OŠ Škurinje Rijeka
Dunja Jakopanec, psiholog, OŠ Škurinje Rijeka

TEŠKOĆE UČENJA, ADHD I PERFEKCIONIZAM (POPUNJENO)

Rad ili odgoj potencijalno darovitog djeteta može biti ugodno iskustvo, ali je često i pun izazova. Na predavanju se možete pobliže upoznati s mitovima o darovitima, dvostruko izuzetnom djecom, teškoćama, s kojima se suočavaju i kako ih prepoznati te kako pomoći djetetu (i sebi) da se s njima lakše nosi.

TERMIN: Petak, 26.03.2021., 18.00-19.00
PREDAVAČI: Linda Kolić-Sobol, psiholog, OŠ Brajda
Sanda Šoić, socijalni pedagog, OŠ Zamet

Sudjelovanje na predavanjima je besplatno. Broj mjesta je ograničen stoga je potrebno prijaviti svoje sudjelovanje. Prijave počinju 16. ožujka 2021. g., a za prijavu je potrebno ispuniti ONLINE PRIJAVNICU