JUNIORSKE IZBORNE PRIPREME 2021.

U nedjelju, 9. svibnja, na kraju Juniorskih izbornih priprema koje je organizirao Hrvatski savez informatičara, izabrana je hrvatska juniorska informatička reprezentacija učenika osnovnih škola koja će zastupati Republiku Hrvatsku na međunarodnim informatičkim natjecanjima u 2021. godini.

Na ovogodišnje Juniorske izborne pripreme, temeljem rezultata s Juniorske hrvatske informatičke olimpijade, pozvano je osam učenika, a Fran Škarica, Karlo Brčić, Borna Čizmarević i Luka Duplančić su kroz dva izborna ispita te uz pribrojane bodove s Juniorske hrvatske informatičke olimpijade postigli najbolje rezultate te time izborili pravo nastupa za hrvatsku juniorsku informatičku reprezentaciju koja će ove godine predstavljati Republiku Hrvatsku na 5. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2021.

Prvi ispit je održan u subotu, 8. svibnja, a drugi u nedjelju, 9. svibnja u trajanju od po 4 sata. Na svakom su ispitu natjecatelji rješavali po tri originalna problemska zadatka pomoću programskih jezika Python i C/C++, a natjecanje se odvijalo na računalima s isključivo Linux operacijskim sustavom.

Zadatke za oba izborna ispita osmislilo je Znanstveno povjerenstvo na čelu s Nikolom Dmitrovićem, dok su ostali članovi povjerenstva bili Gabrijel Jambrošić, Marin Kišić, Josip Klepec, Pavel Kliska, Vedran Kurdija i Stjepan Požgaj. Za provedbu i evaluaciju zadužen je bio Matej Ferenčević, a za organizaciju Alenka Dogan Capan i Krešimir Malnar.

Hrvatski savez informatičara Juniorske izborne pripreme organizira od 2018. godine, a domaćin ovog natjecanja bila je XV. gimnazija.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.