„GIRL BOSS BOOTCAMP“ U DVORCU STARA SUŠICA

Proteklog vikenda, 31.5. – 2.6.2024., u predivnom ambijentu dvorca Stara Sušica, održan je poduzetnički kamp „Girl Boss Bootcamp“. Kamp je dio projekta „Girl Boss Collective – Empowering Young Women To Start a Business“ kojeg Dom mladih iz Rijeke provodi u sklopu Erasmus+ programa, u suradnji s organizacijama Stichting Kans & Doen iz Nizozemske i Asociacio Esplai Social iz Španjolske. Program sufinancira Europska unija unutar partnerstva za suradnju malih razmjera u području mladih.

Ciljevi projekta

Cilj projekta je stvoriti veću svijest o poduzetničkim mogućnostima među mladima, posebno među djevojkama u dobi od 13 do 18 godina. Projekt promiče poduzetničko ponašanje i pruža podršku osobama koje rade s mladima u poticanju mladih na poduzetništvo i korištenje dostupnih prilika.

Što smo radili

U kampu je sudjelovalo dvanaest djevojaka iz OŠ Turnić, Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci te Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Tijekom trodnevnih radionica, glavni fokus bio je na aktivnostima koje potiču EntreComp vještine.

Prvi dan bio je posvećen uvodu u projekt i temu kampa te međusobnom upoznavanju djevojaka i voditeljica. Dan je završio izradom videa koji prikazuje dobrobiti timskog rada.

Drugi dan sudionice su radile na aktivnostima iz priručnika osmišljenog kroz projekt, uključujući izazov 30 krugova, ciljeve održivog razvoja, šest problemskih pitanja, uočavanje problema u zajednici, SWOT analizu odabranog problema i izradu plana poslovnog modela. Kroz ove aktivnosti, djevojke su u timu izrađivale svoje poslovne planove na izabranu temu.

Zadnji dan kampa, djevojke su predstavile svoje poslovne planove pred ostatkom grupe i žirijem kojeg su činile voditeljice Josipa Andrušić i Dijana Malinić Mihelić, izv. prof. dr. sc. Gordana Nikolić te koordinatorica projekta, Irena Križanec. Nakon predstavljanja ideja, sudionice su slušale predavanje dekanice Veleučilišta PAR, Gordane Nikolić, koja je podijelila svoju motivirajuću poduzetničku priču te naglasila važnost obrazovanja za uspjeh u poduzetništvu.

Ovaj kamp je bio inspirativno iskustvo za sve sudionice, koje su otišle kući s novim znanjima, vještinama i motivacijom za buduće poduzetničke pothvate. Zahvaljujemo se svim sudionicama, voditeljicama, dekanici Gordani Nikolić i naravno zaposlenicama dvorca Stara Sušica koji su naš kamp učinili još ugodnijim!