ERASMUS PLUS: STUDY VISIT OF LOCAL YOUTH WORK IN SLOVENIA

U trajanju od 5. do 9.6.2023. održan je Study visit of local youth work in Slovenia, organiziran od strane Slovenske nacionalne agencije. Aktivnost je okupila državne (općinske) službenike i radnike s mladima/predstavnike mladih iz Albanije, Belgije – Flandrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Poljske i Slovenije, a organizirali su ga Movit, slovenska nacionalna agencija Erasmus+: Mladi i Europski korpus solidarnosti, zajedno s Hrvatskom agencijom za mobilnost i EU programi te belgijsko-flandrijski JINT, Nacionalna agencija za Erasmus+ mlade i Europski Korpus solidarnosti. Među sudionicima bila je i naša stručna suradnica za projekte Irena Križanec. Voditelji aktivnosti bili su Tadej Pugelj, član Movitovog trenerskog zbora i Polona Siter Drnovšek, voditeljica projekta za aktivnosti TCA/NET. Kroz Study visit of local youth in Slovenia posjetili smo:

Ured Republike Slovenije za mlade u kojem smo slušali o uloti i odgovornosti Ureda u Nacionalnom kontekstu rada s mladima, o participativnom procesu izrade Nacionalnog programa za mlade i Nacionalnom provedbenom planu EYWA-e. Nacionalno vijeće mladih predstavilo je uloge i strukturu Nacionalnog vijeća mladih Slovenije i lokalnih vijeća mladih s fokusom na najnovije procese sudjelovanja: ‘Rastimo skupaj’ (Rastimo zajedno), dijalog mladih i cilj mladih #9 – Prostor i sudjelovanje za sve. Predstavnici Mreža mladih MaMa predstavili su svoju krovnu nevladina organizaciju koja okuplja 55 organizacija koje vode centre za mlade, svoje područje rada, centre za mlade u Sloveniji, korištenje i utjecaj praćenja rada mladih za poboljšanje sudjelovanja te aktualnu nacionalnu kampanju za prepoznavanje rada mladih. Predstavnici Grada Ljubljane predstavili su raznolike napore koje poduzimaju za poticanje i unapređenje rada mladih. To uključuje niz inicijativa, poput suradnje s nevladinim organizacijama organizacije, promicanje umrežavanja, korištenje razvoja kvalitete alate i olakšavanje pristupa radu s mladima diljem grada. Sve ove akcije vođene su načelima navedenim u Europskoj povelji o lokalnom radu s mladima. 

U sljedećem posjetu Javni zavod Mladi zmajevi, Ljubljana predstavili su u mobilni centar za mlade, demonstrirali rad instituta i praksi iz kojih su uključeni mladi planiranje evaluacije. 

Posjetili smo i Mladinski centar Vič, Ljubljana u kojem smo slušali o načinima poticanja sudjelovanja mladih u omladinskom centru i provedbi participativnog proračuna. Sudionici su također sudjelovali u simulaciji koja im je pomogla da razumiju faze i kriterije participativnog proračuna. 

Posjet Gradu Celje, Omladinskom centru Celje i njihovim predstavnicima dalo nam je strukturalni okvir podrške lokalnom radu s mladima na razini Grad Celje te opis lokalnog programa za mlade s naglaskom na svoj participativni dizajn i provedbu. Opisali su nam strukturu, ulogu i angažman u lokalnoj zajednici te korištenje EU programa za podršku sudjelovanja u radu s mladima. 

Sljedeći posjet bio je u općini i omladinskom centru Zagorju na Savi. Sudionici su imali priliku slušati o strukturalnom okviru i podršci lokalnom radu s mladima na razini općine. Također, opisana je struktura, uloga i angažman u lokalnoj zajednici, uključujući međunarodni rad s mladeži te praćenje i evaluacija rada s mladima kao alat za podizanje kvalitete te sudjelovanje u aktivnostima rada s mladima: dnevni centar, LGBTQ+ grupa vršnjaka, projekt participativnog proračuna ‘Sam puvej’. 

U zadnjem posjetu ugošćeni smo u Općini i centru za mlade Brežice gdje nam je opisana podrška i struktura rada s mladima u općini Brežice, participacijski proces strategije za mlade razvoj, utjecaj praćenja kvalitete rada s mladima i inovativan način korištenja Logbookovih alata za podršku kvaliteti rada s mladima izvan centara za mlade.

Radujemo se budućoj suradnji sa Domovima mladih u Sloveniji!