ERASMUS + MALA PARTNERSTVA IZ PODRUČJA MLADIH | YOUNG BOSS- GENERATOR POSLOVNIH IDEJA ZA MLADE SA SMANJENIM MOGUĆNOSTIMA

Nositelj projekta: Stichting Kans & Doen, Nizozemska
Partner: Dom mladih, Hrvatska
Vrijednost projekta: 30.000€ (225.000,00kn)
Program iz kojeg se financira: Erasmus +, Ključna aktivnost 2- mala partnerstva iz područja mladih
Nadležno tijelo: Nederlands Jeugdinstituut National Agency Erasmus+ Youth

Dom mladih i Stichting Kans & Doen uspješno su završili projekt „Young Boss- Business Idea Generator for Youngsters with Lesser Opportunities“ koji je trajao od 1.studenog 2021. do 31.3.2023. godine. Cilj projekta bio je povećati svjesnost o (društvenim) poduzetničkim prilikama među mladima sa smanjenim mogućnostima između 13-17 godina, promicati poduzetničko ponašanje i razvoj poduzetničkih vještina te osigurati praktične alate za angažiranje mladih sa smanjenim mogućnostima između 13-17 godina u (socijalno) poduzetništvo.

Young Boss pomaže EU da postigne svoju strategiju za 2019.-2027. Cilj je EU-a da mladi ljudi budu u mogućnosti krojiti vlastitu sudbinu, poduprijeti vlastiti razvoj i put prema neovisnosti, postati otporni i steći životne vještine koje će im pomoći da se nose sa svijetom koji se mijenja. Zapošljavanje mladih ima velik utjecaj u ovom aspektu, no mladi su dvostruko češće nezaposleni od ostalih dobnih skupina (EUROSTAT, 2017.).

Rezultati:
Kroz projekt je odrađeno 6 radionica koje su osmislile naše dugogodišnje stručne suradnice Josipa Andrušić i Dijana Malinić Mihelić, s 22 mlade osobe u dobi od 16-18 godina. Izrađen je i priručnik pod nazivom „Generator poslovnih ideja“ čiji je cilj pomoći drugim osobama koje rade s mladima da uklope ove radionice u svoj rad i motiviraju mlade u smjeru društvenog poduzetništva. Radionice su testirane i u Nizozemskoj, gdje su ciljna grupa bila mladi imigranti. Projekt je završio izradom promotivnog videa koji prikazuje proces nastanka, implementacije i testiranja Programa.

Sve informacije o projektu, kao i priručnik te promotivni video, predstavljeni su na Web stranici https://young-boss.eu.

Ovaj projekt financiran je uz potporu programa Erasmus+ Europske unije.