BICIKLISTIČKA ŠKOLA – POZIV ŠKOLAMA RIJEČKOG PRSTENA NA SURADNJU

Dom mladih u školskoj godini 2019./2020. pokreće program „Osposobljavanje učenika 5. i 6.r. OŠ za samostalno upravljanje biciklom u prometu BICIKLISTIČKA ŠKOLA“.

Cilj projekta je obogatiti, produbiti znanja, vještine i spoznaje vezane uz prometnu kulturu kod učenika OŠ u svrhu povećanja njihove sigurnosti u prometu.
Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama djeca do 14. godine starosti ne smiju samostalno upravljati biciklom u prometu ukoliko ne posjeduju Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Biciklistička škola provodit će Program osposobljavanja za upravljanje biciklom koji je donesen od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta na temelju članka 215. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i članka 27. stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Program će obuhvaćati sadržaje iz područja Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, prometne kulture i prometnog odgoja kroz koje polaznici, uz teoretska znanja, usvajaju vještine upravljanja biciklom i postupno vježbaju, savladavaju i stječu dodatne praktične vještine u vožnji biciklom u kontroliranim uvjetima. Nakon Programa, redoviti polaznici Škole stječu uvjet za polaganje Biciklističkog ispita.

Biciklistička škola trajat će 2 mjeseca i to od 21. listopada do 20. prosinca 2019. Polaznici će dolaziti jednom tjedno 2 školska sata u Dom mladih nakon nastave u terminu koji će se naknadno dogovoriti sa svakom školom pojedinačno. Škole će moći birati dane održavanja- utorak, srijeda ili četvrtak i termine- od 13.00 do 14.30 ili od 14.30 do 16.00.

Pohađanje Škole je BESPLATNO, te je osiguran prijevoz za sve polaznike.

Prijaviti se mogu učenici 5. i 6. r. OŠ koji su savladali vještinom upravljanja biciklom bez pomoćnih kotača.

Škole koje žele surađivati s Domom mladih na programu „Biciklistička škola“ trebaju do 25. rujna 2019. ispuniti obrazac prijave.

Školama koje iskažu spremnost za suradnju, Dom mladih će na adresu škole dostaviti sporazum o suradnji koji potpisuje ravnatelj škole te promotivne plakate i letke Biciklističke škole. Promotivne letke potrebno je podijeliti zainteresiranim učenicima 5. i 6.r.

Na poleđini promotivnog letka nalazi se prijavni obrazac koji moraju ispuniti roditelji/ skrbnici učenika koji se prijavljuju za pohađanje Biciklističke škole. Učitelj Škole, kojeg ravnatelj zaduži kao kontakt osobu i kao pratnju učenika tijekom održavanja Biciklističke škole, mora do 13. listopada 2019. na [email protected] dostaviti ispunjenu Excel tablicu s ispunjenim traženim podacima u tablici, te putem pošte na Laginjina 15, Rijeka dostaviti ispunjene i od strane roditelja potpisane prijavne obrasce.

Projekt je financijski podržan od strane Primorsko- goranske županije.