BICIKLISTIČKA ŠKOLA 2021.

Dom mladih u školskoj godini 2021./2022. ponovno kreće s programom „Osposobljavanje učenika 5. i 6.r. OŠ za samostalno upravljanje biciklom u prometu BICIKLISTIČKA ŠKOLA“.

Cilj projekta je obogatiti, produbiti znanja, vještine i spoznaje vezane uz prometnu kulturu kod učenika OŠ u svrhu povećanja njihove sigurnosti u prometu.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama djeca do 14. godine starosti ne smiju samostalno upravljati biciklom u prometu ukoliko ne posjeduju Potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom. Biciklistička škola provodit će Program osposobljavanja za upravljanje biciklom koji je donesen od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta na temelju članka 215. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i članka 27. stavka 5. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Program će obuhvaćati sadržaje iz područja Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, prometne kulture i prometnog odgoja kroz koje polaznici, uz teoretska znanja, usvajaju vještine upravljanja biciklom i postupno vježbaju, savladavaju i stječu dodatne praktične vještine u vožnji biciklom u kontroliranim uvjetima. Nakon Programa, redoviti polaznici Škole stječu uvjet za polaganje Biciklističkog ispita.

Biciklistička škola trajat će 2 mjeseca i to od 25. listopada do 23. prosinca 2021. Polaznici će dolaziti jednom tjedno 2 školska sata u Dom mladih u terminu koji će se naknadno dogovoriti sa svakom školom pojedinačno. Škole će moći birati dane održavanja:

  • Ponedjeljkom 1 grupa (12.00-13.30h)
  • Utorkom 1 grupa (12.00-13.30h)
  • Srijedom 2 grupe (13.00-14.30h i 14.30-16.00h)
  • Četvrtkom 2 grupe (13.00-14.30 i 14.30-16.00h)

Pohađanje Škole je BESPLATNO, te je osiguran prijevoz za sve polaznike.

Prijaviti se mogu učenici 5. i 6. r. OŠ koji su savladali vještinu upravljanja biciklom bez pomoćnih kotača.

Školama koje iskažu spremnost za suradnju, Dom mladih će na adresu škole dostaviti sporazum o suradnji koji potpisuje ravnatelj škole te promotivne plakate i letke Biciklističke škole. Promotivne letke potrebno je podijeliti zainteresiranim učenicima 5. i 6.r.

Na poleđini promotivnog letka nalazi se prijavni obrazac koji moraju ispuniti roditelji/ skrbnici učenika koji se prijavljuju za pohađanje Biciklističke škole.

Učitelj Škole, kojeg ravnatelj zaduži kao kontakt osobu i kao pratnju učenika tijekom održavanja Biciklističke škole, mora do petka, 11. listopada 2021. na [email protected] dostaviti ispunjenu Excel tablicu s ispunjenim traženim podacima u tablici, te putem pošte na Laginjina 15, Rijeka dostaviti ispunjene i od strane roditelja potpisane prijavne obrasce.

Projekt je financijski podržan od strane Primorsko- goranske županije.