25 GODINA PRVIH KORAKA U PROMETU

Program prometne preventive „Prvi koraci u prometu“ slavi veliki 25. rođendan!

Program je davne 1998. godine pokrenuo učitelj Joso Šarlija, koji sve do danas sa istim žarom i veseljem poučava prvašiće Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije prvim koracima u prometu.

Program se ostvaruje u suradnji s Policijskom upravom PGŽ, Županijskim savjetom za sigurnost prometa na cestama, Odjelom gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke i s Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje Primorsko – goranske županije. Za kvalitetnu provedbu programa Dom mladih ima opremljenu prometnu učionicu i suvremeno opremljen prometni poligon, koji se proteže na 1.740m2. Prve korake u prometu svake godine prođe oko 2500 učenika i učenica prvog razreda.

Zašto je prometni odgoj djece važan? Djeca su jedna od najugroženijih sudionika u prometu, što zbog velikog broja automobila na cestama, velikih brzina, ne poštivanja prometnih pravila i loše prometne kulture vozača, što zbog svojih psihofizičkih osobina – niži rast čini ih teže uočljivim ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima, a samoj djeci onemogućuje optimalnu preglednost prometne situacije, smanjena sposobnost procjene brzine kojom se kreće vozilo, impulzivno, nenadano reagiranje, nepotpuno razvijen osjećaj za procjenu opasnosti .

Zbog svega navedenog, Prvi koraci u prometu osmišljeni su upravo kako bi adekvatnom edukacijom od najranije dobi pružili zaštitu djeci.

U Županiji Primorsko – goranskoj, prema našim saznanjima, nema sličnog programa, pa se nadamo da smo ovim Programom učinili iskorak i popunili tu prazninu i potaknuli druge da krenu našim putem, da svi zajedno učinimo što više na prometnoj preventivi djece ranog predškolskog i školskog uzrasta – da zapravo činimo pozitivnu promjenu u formiranju danas – sutra odgovornih sudionika u prometu; bilo kao pješaci, bilo kao vozači, pa i budući roditelji koji će biti dobar uzor svojoj djeci.

Hvala dragi Joso za sve što već godinama činite za naše najmanje!

A samo mali dio mjesta gdje smo sve bili pogledajte na linkovima:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj7_82o-cf9AhWp57sIHbDWCmUQFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.rijeka.hr%2Fprogram-prvi-koraci-u-prometu-provodi-se-vec-23-godine%2F&usg=AOvVaw1nqeb64kFr33JjBwzClml4

https://www.mojarijeka.hr/tag/prvi-koraci-u-prometu/