dom mladih

Laginjina 15, Rijeka

KONTAKTI

Facebook - DOM MLADIH

PRIJAVA NA NEWSLETTER DOMA MLADIH

Facebook - DOM MLADIH

dvorac stara sušica

Karolinska 85, Ravna Gora

KONTAKTI

Tehničke aktivnosti

Informatika

ZA OSNOVNOŠKOLSKI I SREDNJOŠKOLSKI UZRAST

Tečaj je namjenjen djeci i mladima s posebnim interesom i talentom za područje informatike. Zamišljen je na način da se nastavni program prilagođava pojedincu i njegovim mogućnostima i interesima, uz rad s mentorom. Radi se u malim grupama uz individualni pristup svakom polazniku. Na ovoj aktivnosti učenici dobivaju temelje informatičke pismenosti, stječu vještine u korištenju aplikacijskog softvera te otkrivaju svoje sklonosti i talente u programiranju.

Učenici mogu odabrati programe: WINDOWS, WORD, EXCEL, POWERPOINT, ACCESS, OSNOVE INTERNETA, IZRADA WEB STRANICA, FLASH- izrada animacije, PHOTOSHOP-obrada fotografije.

U Domu mladih puno pažnje pridajemo učenju programiranja, pa za mlađi uzrast nudimo tečaj SCRATCH-a i MSW LOGO-a, dok se oni nešto stariji mogu okušati U PASCALU–u, PYTHON-u, C++, C#.

Naši polaznici postižu zapažene rezulatate na INFOKUP-u (školskom natjecanju iz informatike) na školskoj, županijskoj i državnoj razini te na HONI-ju (otvorenom natjecanju iz informatike).
Cjelokupna nastava i praktični rad polaznika izvodi se u specijaliziranoj, multimedijalnoj učionici za nastavu informatike.

Znanje informatike veoma je cijenjeno, kako kod nas tako i svijetu, a mi nastojimo držati korak sa novim saznanjima i postignućima u informatici nabavkom nove opreme i programa.

VODITELJICA: SVETLANA MAUHAR-JURKOVIĆ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 150,00kn


Filmska- video sekcija

OD 10.GODINA

Osnovni cilj programa Filmske sekcije je stjecanje osnovnih znanja o filmu i razvijanje filmske kulture. Kroz program polaznici usvajaju osnovna znanja i pojmove o filmu te o samoj tehnici i metodama nastajanja filma, razvijanju sposobnosti pamćenja, uočavanje procesa, kreativnog izražavanja.
Program Video- filmske sekcije je sinteza tehničkih znanja (poznavanje filmske i video tehnike), poznavanje medijske kulture, njezina primjena u obrazovnom sustavu, kao i povijesni razvoj filma i njegova uloga u svakodnevnom životu. Samim tim priskrbio si je laskavu titulu sedme umjetnosti. Uloga filma, videa i televizije danas je nezamjenjiva u modernom načinu življenja.

U sklopu ove aktivnosti uči se o filmu, snima kamerom, montira, piše scenarije i knjige snimanja, snimaju se filmovi (igrani, dokumentarni) te sudjeluje na državnoj reviji i ostalim festivalima. Nastoji se razviti i njegovati ljubav prema filmu i filmskoj umjetnosti te razviti kreativnost djece i mladih. Naposljetku, filmska je kultura ipak,korak po korak, postala dijelom opće kulture!.

VODITELJ: JOSIP ŠARLIJA
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 100,00kn


Robotika

OD 10. DO 15. GODINE

Primjena robota sve je šira. Roboti zamjenjuju ljude u proizvodnji i u obavljanju mnogih zadaća, a sve se više pojavljuju kao roba široke potrošnje i kao razni uređaji ulaze u naše domove. život i rad u robotiziranom okružju nužno zahtjeva poznavanje osnova robotike.
Robotika je znanstveno- tehnička disciplina, čiji je cilj izrada i unapređivanje robota, automatiziranih strojeva kojima upravljaju elektronička računala, pomoću upravljačkog programa i informacija primljenih preko elektroničkih osjetila – senzora. Danas, kada znanost i tehnologija napreduje velikom brzinom, ljudi postaju sve ovisniji o tehnologiji i ne mogu zamisliti život bez brojnih luksuza koje tehnologija pruža. Samo je pitanje vremena kada će roboti preuzeti neke naše poslove i naš život učiniti još ugodnijim.
Program robotike u Domu mladih, koja djeluje od 2000.godine, omogućuje djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasata da se upoznaju s temeljima robotike, da svoju kreativnost razvijaju kroz osmišljavanje i realiziranje prvo jednostavnih, a zatim sve složenijih zadataka. Rijeka kao grad različitih poznatih inovatora možda krije i tvorca suvremenog robata upravo tu u Domu mladih.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 150,00kn


Elektronika

OD 10. DO 15. GODINE

Cilj programa elektronike je okupiti i zainteresirati što više mladeži za područje elektronike. Kroz program polaznici produbljuju, proširuju i stječu nova znanja iz područja elektronike, uče čitati sheme, lemiti, izrađivati jednostavnije elektroničke sklopove, mjeriti…, uče o važnosti elektronike te ih se potiče na njezinu primjenu. U današnjem svijetu vrlo je važno razumijevanje važnosti elektronike, a učenje te vještine korisno je ulaganje u budućnost!

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ
ONLINE PRIJAVNICA
100,00kn


3D printeraj

OD 5. do 8.r.

Kroz radionice 3D printeraja polaznici i polaznice će imati priliku upoznati se s 3D printerom, njegovim djelovima, načinom na koji funkcionira, koje su mu mogućnosti, a ono najvažnije savladat će 3D crtanje pomoću CAD alata.

Radionice će se održavati jednom tjedno 2 školska sata i to PONEDJELJKOM od 16.30h do 18.00h. radionice su namijenjen učenicima i učenicama od 5. do 8.r. OŠ.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina: 150,00kn


Modelari

OD 10 GODINA

Modelarstvo je praktična, ali i kreativna aktivnosti. Kroz ovu praktičnu aktivnost stječu se osnovna znanja i vještine iz područja materijala, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike te drugih područja vezanih uz tehniku.

Grupa Modelari ima već dugu tradiciju u Domu mladih. Sam program provodi se od 1982. godine što je pokazatelj kvalitete programa.

U aktivnosti je istaknut i grupni rad kroz koji polaznik stječe pozitivna socijalna iskustva u odnosu prema radu, društvu i sebi samima. U pozitivnom ozračju naše radionice, nastaju razne konstrukcije i modeli.

Mlađi polaznici također rješavaju zadatke, a promatrajući svoje starije kolege stječu nova znanja kojima se i sami koriste, dok se cjelokupan rad odvija uz nadgledanje voditeljice programa.

Rad grupe može se ogledati i kroz natjecanja na kojima svake godine sudjelujemo, a godine 2015. grupa Modelari osvojila je 1. mjesto na županijskom natjecanju Modelarske lige. Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi od školske godine 2012./2013.

Državna razina Modelarske lige 2014./2015. održana je od 30. do 31. svibnja 2015. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Grupa Modelari, koja je predstavljala Dom Mladih osvojila je odlično 4. mjesto od ukupno 42. županijska prvaka.

VODITELJ: DIJANA MALINIĆ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 100,00kn


Mladi inovatori

OD 3.R.OŠ

Kako od hrpe koječega složiti nešto funkcionalno? To je razmišljanje jednog kreativca koji je u duši inovator. Program potiče kreativnost s ciljem razvoja ideja kroz programe tehničke kulture, okuplja nadarene učenike, te ih potiče na stvaranje i realiziranje vlastitih ideja/inovacija.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 100,00kn


Dron- letionica

Dron- letionica je radionica  koja polaznicima i polaznicama omogućuje da kroz praktični rad sami slože drona i savladaju sve vezane tehnologije. Polaznici će biti podijeljeni u male skupine i svaka grupa samostalno će uz mentorstvo voditelja sastaviti svojeg drona. Nakon teorijskog uvoda, polaznici i polaznice će kroz rad na svom dronu savladati osnove elektronike, programiranja, upravljanja s radio i video tehnologijom te na simulatoru učiti upravljati dronom. S obzirom na dobno ograničenje, polaznici i polaznice sastavljat će jednostavnije  dronove tipa tiny woopsa i doinkersa s kojma će moći letjeti u zatvorenim i otvorenim prostorima.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina: 150,00kn


Škola drone-racing

Drone racing je sve popularniji sport gdje piloti nastoje izgraditi izuzetno brze i okretne letjelice, te se natječu uz pomoć kamere, svojih FPV naočala i stanice u posebno kontroliranim uvjetima.

Drone je po definiciji autonomna letjelica upravljana predefiniranim planovima leta u softveru letjelice koristeći ugrađene senzore i GPS.  Iako racing dronovi nisu autonomni, dron  je postao masovno prihvaćeni izraz za sve letjelice bez pilota, bez obzira na daljinsko upravljanje i/ili autonomni let. FPV (First Person View) je pogled iz prvog lica gdje piloti nose naočale koje prikazuju video prijenos u realnom vremenu s kamere na dronu kao da sjede u pilotskoj kabini letjelice. Kod FPV utrka dronova, piloti daljinskom kontrolom, FPV naočalama voze i preko 100km/h, što predstavlja izuzetno uzbudljivo interaktivno iskustvo.

Dom mladih u suradnji s iskusnim drone racing pilotima, Markom Dragičevićem  i Davorom Knezom, organizira ŠKOLU DRONE- RACINGA. Škola će se održavati jednom tjedno, dva školska sata i to srijedom od 18.00 do 19.30 u prostorima Doma mladih. Škola će trajati 3 mjeseca- od mjeseca veljače do kraja mjeseca travnja 2017. Škola je namijenjena svim zainteresiranim osobama starijim od 16.g.

Cilj radionice je popularizirati FPV utrke racing dronova u Hrvatskoj, omogućiti polaznicima da kroz praktični rad sami slože drona i savladaju sve vezane tehnologije. Polaznici će biti podijeljeni u male skupine i svaka grupa samostalno će uz mentorstvo voditelja sastaviti svojeg drona. Nakon teorijskog uvoda, polaznici će kroz rad na svom dronu savladati osnove elektronike, programirati, upravljati s radio i video tehnologijom te na simulatoru učiti upravljati dronom.

VODITELJI: MARKO DRAGIČEVIĆ, DAVOR KNEZ

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina:200,00kn.

https://en.wikipedia.org/wiki/Drone_racing

http://www.idra.co/

http://ersa.eu.com/

http://droneworlds.com/

http://drone-champions-league.com/

http://thedroneracingleague.com/

http://www.multigp.com/


Znanstveni laboratorij

Znanstveni laboratorij zamišljen je kao mjesto na kojem polaznice i polaznice usvajanju osnovna znanja iz prirodoslovlja i razvijaju znanstveni načina razmišljanja kroz zanimljiva predavanja, praktične zadatke i ono najvažnie kroz izvedbu pokusa iz biologije, fizike i kemije. Prednost upisa imat će polaznici i polaznice Male škole prirodoslovlja, projekta Prirodoslovnog muzeja Rijeka, namijenjenog darovitim i visoko motiviranim učenicima i učenicama 4.r. OŠ.

Radionice će se održavati jednom tjedno, dva školaska sata i to SRIJEDOM OD 18.00 do 19.30. Radionice su namijenjene učenicima i učenicama 5. i 6. r.OŠ

VODITELJI: ZVONKO MIŠKIĆ, SARAH VISENTIN

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina: 150,00kn