dom mladih

Laginjina 15, Rijeka

KONTAKTI

Facebook - DOM MLADIH

PRIJAVA NA NEWSLETTER DOMA MLADIH

Facebook - DOM MLADIH

Tehničke aktivnosti

Informatika

od 1.do 8.r. OŠ i od 1.-4.r. SŠ

Tečaj je namjenjen djeci i mladima s posebnim interesom i talentom za područje informatike. Zamišljen je na način da se nastavni program prilagođava pojedincu i njegovim mogućnostima i interesima, uz rad s mentorom. Radi se u malim grupama uz individualni pristup svakom polazniku. Na ovoj aktivnosti učenici dobivaju temelje informatičke pismenosti, stječu vještine u korištenju aplikacijskog softvera te otkrivaju svoje sklonosti i talente u programiranju.

Učenici mogu odabrati programe: WINDOWS, WORD, EXCEL, POWERPOINT, ACCESS, OSNOVE INTERNETA, IZRADA WEB STRANICA, FLASH- izrada animacije, PHOTOSHOP-obrada fotografije.

U Domu mladih puno pažnje pridajemo učenju programiranja, pa za mlađi uzrast nudimo tečaj SCRATCH-a i MSW LOGO-a, dok se oni nešto stariji mogu okušati U PASCALU–u, PYTHON-u, C++, C#.

Naši polaznici postižu zapažene rezulatate na INFOKUP-u (školskom natjecanju iz informatike) na školskoj, županijskoj i državnoj razini te na HONI-ju (otvorenom natjecanju iz informatike).
Cjelokupna nastava i praktični rad polaznika izvodi se u specijaliziranoj, multimedijalnoj učionici za nastavu informatike.

Znanje informatike veoma je cijenjeno, kako kod nas tako i svijetu, a mi nastojimo držati korak sa novim saznanjima i postignućima u informatici nabavkom nove opreme i programa.

VODITELJICA: SVETLANA MAUHAR-JURKOVIĆ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 150,00kn


Filmska- video sekcija

od 4.do 8.r.OŠ

Osnovni cilj programa Filmske sekcije je stjecanje osnovnih znanja o filmu i razvijanje filmske kulture. Kroz program polaznici usvajaju osnovna znanja i pojmove o filmu te o samoj tehnici i metodama nastajanja filma, razvijanju sposobnosti pamćenja, uočavanje procesa, kreativnog izražavanja.
Program Video- filmske sekcije je sinteza tehničkih znanja (poznavanje filmske i video tehnike), poznavanje medijske kulture, njezina primjena u obrazovnom sustavu, kao i povijesni razvoj filma i njegova uloga u svakodnevnom životu. Samim tim priskrbio si je laskavu titulu sedme umjetnosti. Uloga filma, videa i televizije danas je nezamjenjiva u modernom načinu življenja.

U sklopu ove aktivnosti uči se o filmu, snima kamerom, montira, piše scenarije i knjige snimanja, snimaju se filmovi (igrani, dokumentarni) te sudjeluje na državnoj reviji i ostalim festivalima. Nastoji se razviti i njegovati ljubav prema filmu i filmskoj umjetnosti te razviti kreativnost djece i mladih. Naposljetku, filmska je kultura ipak,korak po korak, postala dijelom opće kulture!.

VODITELJ: JOSIP ŠARLIJA
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 100,00kn


Robotika

od 5. do 8.r. OŠ

Primjena robota sve je šira. Roboti zamjenjuju ljude u proizvodnji i u obavljanju mnogih zadaća, a sve se više pojavljuju kao roba široke potrošnje i kao razni uređaji ulaze u naše domove. život i rad u robotiziranom okružju nužno zahtjeva poznavanje osnova robotike.
Robotika je znanstveno- tehnička disciplina, čiji je cilj izrada i unapređivanje robota, automatiziranih strojeva kojima upravljaju elektronička računala, pomoću upravljačkog programa i informacija primljenih preko elektroničkih osjetila – senzora. Danas, kada znanost i tehnologija napreduje velikom brzinom, ljudi postaju sve ovisniji o tehnologiji i ne mogu zamisliti život bez brojnih luksuza koje tehnologija pruža. Samo je pitanje vremena kada će roboti preuzeti neke naše poslove i naš život učiniti još ugodnijim.
Program robotike u Domu mladih, koja djeluje od 2000.godine, omogućuje djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasata da se upoznaju s temeljima robotike, da svoju kreativnost razvijaju kroz osmišljavanje i realiziranje prvo jednostavnih, a zatim sve složenijih zadataka. Rijeka kao grad različitih poznatih inovatora možda krije i tvorca suvremenog robata upravo tu u Domu mladih.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 150,00kn


Elektronika

od 5. do 8.r.OŠ

Cilj programa elektronike je okupiti i zainteresirati što više mladeži za područje elektronike. Kroz program polaznici produbljuju, proširuju i stječu nova znanja iz područja elektronike, uče čitati sheme, lemiti, izrađivati jednostavnije elektroničke sklopove, mjeriti…, uče o važnosti elektronike te ih se potiče na njezinu primjenu. U današnjem svijetu vrlo je važno razumijevanje važnosti elektronike, a učenje te vještine korisno je ulaganje u budućnost!

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ
ONLINE PRIJAVNICA
100,00kn


3D printeraj

od 5. do 8.r.OŠ

Kroz radionice 3D printeraja polaznici i polaznice će imati priliku upoznati se s 3D printerom, njegovim djelovima, načinom na koji funkcionira, koje su mu mogućnosti, a ono najvažnije savladat će 3D crtanje pomoću CAD alata.

Radionice će se održavati jednom tjedno 2 školska sata i to PONEDJELJKOM od 16.30h do 18.00h. radionice su namijenjen učenicima i učenicama od 5. do 8.r. OŠ.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina: 150,00kn


Modelari

od 4. do 8.r.OŠ

Modelarstvo je praktična, ali i kreativna aktivnosti. Kroz ovu praktičnu aktivnost stječu se osnovna znanja i vještine iz područja materijala, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike te drugih područja vezanih uz tehniku.

Grupa Modelari ima već dugu tradiciju u Domu mladih. Sam program provodi se od 1982. godine što je pokazatelj kvalitete programa.

U aktivnosti je istaknut i grupni rad kroz koji polaznik stječe pozitivna socijalna iskustva u odnosu prema radu, društvu i sebi samima. U pozitivnom ozračju naše radionice, nastaju razne konstrukcije i modeli.

Mlađi polaznici također rješavaju zadatke, a promatrajući svoje starije kolege stječu nova znanja kojima se i sami koriste, dok se cjelokupan rad odvija uz nadgledanje voditeljice programa.

Rad grupe može se ogledati i kroz natjecanja na kojima svake godine sudjelujemo, a godine 2015. grupa Modelari osvojila je 1. mjesto na županijskom natjecanju Modelarske lige. Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi od školske godine 2012./2013.

Državna razina Modelarske lige 2014./2015. održana je od 30. do 31. svibnja 2015. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Grupa Modelari, koja je predstavljala Dom Mladih osvojila je odlično 4. mjesto od ukupno 42. županijska prvaka.

VODITELJ: DIJANA MALINIĆ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 100,00kn


Mladi inovatori

od 2. do 4.r. OŠ

Kako od hrpe koječega složiti nešto funkcionalno? To je razmišljanje jednog kreativca koji je u duši inovator. Program potiče kreativnost s ciljem razvoja ideja kroz programe tehničke kulture, okuplja nadarene učenike, te ih potiče na stvaranje i realiziranje vlastitih ideja/inovacija.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ
ONLINE PRIJAVNICA
Mjesečna članarina: 100,00kn


Dron- letionica

 od 5.- 8.r. OŠ

Dron- letionica je radionica  koja polaznicima i polaznicama omogućuje da kroz praktični rad sami slože drona i savladaju sve vezane tehnologije. Polaznici će biti podijeljeni u male skupine i svaka grupa samostalno će uz mentorstvo voditelja sastaviti svojeg drona. Nakon teorijskog uvoda, polaznici i polaznice će kroz rad na svom dronu savladati osnove elektronike, programiranja, upravljanja s radio i video tehnologijom te na simulatoru učiti upravljati dronom. S obzirom na dobno ograničenje, polaznici i polaznice sastavljat će jednostavnije  dronove tipa tiny woopsa i doinkersa s kojma će moći letjeti u zatvorenim i otvorenim prostorima.

VODITELJ: MARINO ČIKEŠ

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina: 150,00kn


Škola drone-racing

       od 16.+

Drone racing je sve popularniji sport gdje piloti nastoje izgraditi izuzetno brze i okretne letjelice, te se natječu uz pomoć kamere, svojih FPV naočala i stanice u posebno kontroliranim uvjetima.

Drone je po definiciji autonomna letjelica upravljana predefiniranim planovima leta u softveru letjelice koristeći ugrađene senzore i GPS.  Iako racing dronovi nisu autonomni, dron  je postao masovno prihvaćeni izraz za sve letjelice bez pilota, bez obzira na daljinsko upravljanje i/ili autonomni let. FPV (First Person View) je pogled iz prvog lica gdje piloti nose naočale koje prikazuju video prijenos u realnom vremenu s kamere na dronu kao da sjede u pilotskoj kabini letjelice. Kod FPV utrka dronova, piloti daljinskom kontrolom, FPV naočalama voze i preko 100km/h, što predstavlja izuzetno uzbudljivo interaktivno iskustvo.

Dom mladih u suradnji s iskusnim drone racing pilotima, Markom Dragičevićem  i Davorom Knezom, organizira ŠKOLU DRONE- RACINGA. Škola će se održavati jednom tjedno, dva školska sata i to srijedom od 18.00 do 19.30 u prostorima Doma mladih. Škola će trajati 3 mjeseca- od mjeseca veljače do kraja mjeseca travnja 2017. Škola je namijenjena svim zainteresiranim osobama starijim od 16.g.

Cilj radionice je popularizirati FPV utrke racing dronova u Hrvatskoj, omogućiti polaznicima da kroz praktični rad sami slože drona i savladaju sve vezane tehnologije. Polaznici će biti podijeljeni u male skupine i svaka grupa samostalno će uz mentorstvo voditelja sastaviti svojeg drona. Nakon teorijskog uvoda, polaznici će kroz rad na svom dronu savladati osnove elektronike, programirati, upravljati s radio i video tehnologijom te na simulatoru učiti upravljati dronom.

VODITELJI: MARKO DRAGIČEVIĆ, DAVOR KNEZ

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina:200,00kn.

https://en.wikipedia.org/wiki/Drone_racing

http://www.idra.co/

http://ersa.eu.com/

http://droneworlds.com/

http://drone-champions-league.com/

http://thedroneracingleague.com/

http://www.multigp.com/


Znanstveni laboratorij

od 5. do 8.r. OŠ

Znanstveni laboratorij zamišljen je kao mjesto na kojem polaznici i polaznice usvajanju osnovna znanja iz prirodoslovlja i razvijaju znanstveni načina razmišljanja kroz zanimljiva predavanja, praktične zadatke i ono najvažnie kroz izvedbu pokusa iz biologije (mikroskopiranje, stanica, dijelovi stanica, funkcioniranje živčanog i imunološkog sustava…), fizike (optika, magnetizam, struja, tlakovi, gravitacija…) i kemije (atom, molekula, kemijska reakcija, kiselina, lužina…). Osnovni cilj radionice je polaznicima kroz eksperimente približiti, za tu dob, često apstraktne pojmove te im predočiti povezanost između pojedinih prirodnih znanosti na konkretnim primjerima.

Radionice se održavaju jednom tjedno, dva školska sata i to SRIJEDOM od 18.00 do 19.30 sati za učenike i učenice 7. i 8.r.OŠ  PETKOM 18.30 do 20.00 za učenike i učenice 5. i 6.r. OŠ. Radionice počinju prvi tjedan u mjesecu listopadu i traju cijelu školsku godinu.

VODITELJI: ZVONKO MIŠKIĆ, SARAH VISENTIN

ONLINE PRIJAVNICA

Mjesečna članarina: 150,00kn